6 Kasım 2015 Cuma

Avrupa'da Bu Hafta


Ligler başladı, artık ritimler oturmaya başladı. Liglerin başlamasının en güzel yanlarından biri de tuttuğumuz takım maçlarının yanı sıra Avrupa'nın veya dünyanın önde gelen liglerinde oynanan İngiltere, Almanya veya İspanya gibi liglerde oynanan zevk veren takımların, futbola bizleri doyuran, bizlerin futbola tekrar tekrar aşık olmasına sebep olan kıyasıya rekabetin dibine kadar inen ve bir o kadar da zevk veren maçların ardı arkasının kesilememesi. Her hafta mutlaka birkaç tane maç hadi neyse de İngiltere'den , Almanya'dan, İspanya'dan aynı hafta olunca yeme de yanında yat durumu tamı tamına uyuyor da diyebiliriz.


İngiltere'ye baktığımızda geçen sezonlardaki başarısı devam etmese de halen daha oynadığı futbolla kendini kanıtlamaya çalışan ve fanatik taraftarlarıyla maçlarında hele de ev sahibi olduğu maçlarda bizleri televizyon başına kilitleyen Tottenham; uzun süre kupa hasretine sezon başında son veren ve son haftalardaki oyunuyla İngiltere'nin önde kulüplerinden biri olduğunu bizlere kanıtlayan, Arsene Wenger yönetimindeki Arsenal'e Emirates Arena'da konuk oluyor. Hemen bir diğer İngiltere'den mücadeleyle devam ettiğimizde ise son haftalardaki nefes kesici oyunuyla ve büyük takımlarla ileri gelen kulüplerle başa çıkan ve bir bir onların bileklerini bükmesiyle dikkatleri üzerine çeken Biliç yönetimindeki, Yeşil Sokak'ın çocukları, ateşli taraftarların takımı West Ham United, sezona iyi başlayan fakat sonrasında bir bir afallamayla şu an orta sıralarda halen daha belki bir ümit Avrupa kupalarına katılım hakkı ümitleri besleyen fakat oynadığı oyunla dikkatleri üzerine çeken ve her an büyük diye tabir ettiğimiz külüpler için bir tehdit oluşturabilecek olan Everton'u ağırlıyor. 

Almanya'da ise bir derbi havası seziliyor gibi. Geçen sezonlara göre toparlanmaya çalışan Tuchel yönetiminde birden atağa geçen ve hücum futbolunu en uygun şekilde oynarak rakiblerine korku salan İlkay, Nuri ve Reuslu Borissia Dortmund, Almanya'nın en büyük ve en önemli derbisinde Schalke 04'ü ağırlayacak. 



İngiltere'de daha 2 sezon öncesine kadar Avrupa kupalarında dahi İngiltere'nin büyük bir kozu olarak gösterilen aldığı başarılarla rakiplerinin korkulu rüyalarından biri konumunda bulunan fakat daha sonrası yaşadığı yıldız kayıpları ve önemli isimlerini hele de Bale'yi kaybettikten sonra Premier Lig'de büyük bir düşüşün yolununu tutan ve son dönemlerde Manchester United, Manchester City, Arsenal, Chelsea veya Liverpool gibi kulüplerle baş edemeyecek seviyeden düşen ve yerini belki de artık kaptıran, Avrupa kupaları şansını zora sokan Tottenham, bir diğer deyişle de Spurs; son zamanların İngiltere'de atağa geçen, Arsene Wenger döneminde uzun bir süre sonra kupa kazanarak Chelsea karşısında zafer ile lige başlangıç yapan ve kadrosunun da yavaş yavaş oturmaya başladığı, artık tekrardan ligde ben de varım dedirten bir ekip ile bir yola çıkan Arsenal'e deplasmanda 'North London Derbisi'nde  Emirates Arena'da konuk oluyor.

Son haftalardaki çıkışını geçen hafta Swansea karşısında 3-0'lık galibiyetle sürdüren ve ligdeki 8. galibiyetini alarak puanını 25'e çıkaran ve Manchester temsilcisi Manchester City'nin ardından aynı puanda olmasına rağmen averaj farkı ile 2.likte bulunan Arsenal'de ligde olduğu gibi Şampiyonlar Ligi'nde ise işlerin yolunda gittiği pek söylenemez. Bayern Münih, Olympiakos ve Dinamo Zagreb ile birlikte F Grubu'nda bulunan Londra temsilcisi 3 puan ile grubunun son sırasında yer alıyor. Takımda en dikkat çekici isim ise yaptığı 8 asist ve fileleri de 2 kez havalandıran bizlere fazla yabancı olmayan Türk asıllı Alman oyuncu Mesut Özil, takımın en büyük silahı olarak da takımda yer alıyor.
Konuk ekibe göz atacağımız zaman ise ligde şu sıralar Biliç yönetimindeki West Ham United'ın ardından 17 puan ile 6. sırada yer alan Tottenham, UEFA Avrupa Ligi'nde ise Monaco, Anderlecht ve Qarabağ ile mücadele ettiği J Grubu'nun 3.sırasında yer alıyor. Takımın en büyük silahı ise hiç süphesiz sezona hızlı bir giriş yapan ve 4 gol, 2 asist ile dikkatleri üzerine çeken Arjantinli Erik Lamela olarak dikkat çekiyor. 


Aralarındaki son maçlardaki, son rekabete baktığımız zaman ise Emirates Arena'da oynanan son karşılaşmalarda 27 Eylül 2014'deki karşılaşmadan 1-1'lik eşitlikle sonuçlanırken her iki tarafta Emirates Arena'dan 1 puan ile ayrılırken, White Hart Lane'de oynanan son karşılaşmada ise Tottenham, Kane'nin golleriyle rakibi bir diğer Londra temsilcisi Arsenal'e tek golünü Mesut Özil'in attığı Arsenal'e karşı 2-1'lik üstünlükle maçtan 3 puan ile ayrılma başarısı göstermişti.


Bir diğer İngiltere'de Premier Lig'deki mücadelede son haftalarında aslına bakarsak bu sezona hızlı bir giriş yapan Biliç yönetimi ile birlikte Yeşil Sokak'ın çocuklarını o ateşli taraftarlarını canlandıran ve bir çok büyük diye tabir ettiğimiz İngiliz kulüplerine deplasmanda olmasına rağmen meydan okuyan ve başarı ile de bileklerini büken; o yenilmez Manchester City, Arsenal, Liverpool veya Chelsea'nin serilerini bozan ve lige bir anda ambargo koyarak dikkatleri üzerine çeken West Ham United, Bloeyn Ground'da son hafta Sunderland karşısında 6-2'lik galibiyet ile sezona bir diğer hızlı bir giriş yaparak gözleri üzerine çeken Everton'ı konuk ediyor. 

İngiltere'den Almanya turuna doğru yola çıktığımız zaman ise görünürde bir derbi olduğu gözlerden kaçmıyor. Son zamanlardaki kötü oyununu bir kenara bırakarak teknik direktörlük görevine Tochel'i getirerek yeniden canlanan ve bu sezona Bundesliga'da 2015-16 sezonuna harika bir giriş yapan ve geçen haftaki Werder Bremen galibiyetiyle kapatan ve derbiye moral ile giren, ligde de Bayern Münih'in ardından 11 haftada topladığı 26 puan ile ikinci sırada bulunan Borussia Dortmund, Signal Iduna Park'ta gelecek hafta, Bundesliga'daki bu sezonun 12.haftasında Schalke 04'ü konuk edecek. 

UEFA Avrupa Ligi'nde de C Grubu'nda namağlup lider olarak devam eden ve fanatik taraftarlarıyla dünyaca ün kazanan Borissia Dortmund'da en önemli silah olarak sezona harika bir giriş yapan ve aldığı 1499 dakikada 12 gol, 9 asistlik bir performans sergileyerek dikkatleri üzerine çeken ve takımının en önemli kozu Mkhitaryan, Schalke 04 karşısında da takımın en önemli kozu olarak sahada yer alacaktır. Öte yandan takımın bir diğer silahı ise takımını Götze ve Lewandowski'nin yanı sıra bırakmayarak takımda kalan ve halen daha taraftarlarca takımın en sevilen oyuncusu konumunda bulunan, istatistikleriyle de halen daha büyük kulüplerin dikkatlerini çeken ve bir türlü gözlerin üstünden düşmediği Marco Reus ise 11 gol, 2 asistlik performansı ile takımın bir diğer yıldızı olarak da dikkat çeken isim.

Schalke 04'e baktığımız zaman derbisinde büyük oranda favori olarak gösterilen Borussia Dortmund'a karşın hem de deplasmanda oynanacak bir maç olmasına rağmen halen daha ümitli ve azimli bir çalışma temposu içerisinde ligdeki ilerleyişlerini devam ettirmek isteyen Schalke 04 de UEFA Avrupa Ligi K Grubu'nda namağlup olarak liderliğinü sürdürürken ligde ise Wolfsburg'un ardından 4. ve bu hafta karşılaşacağı rakibi Borussia Dortmund'un 6 puan gerisinde 20 puan ile 4.sırada yer alıyor. Son yıllardaki başarısından bir hayli eksilmiş bir Schalke 04 izlesek de bu yıl halen daha kadrosunda bulundurduğu Hollandalı yıldız Klaas-Jan Huntelaar'ın yanı sıra Di Santo ve Leoy Sane gibi önemli yıldızlarıyla ligdeki ilerleyişini devam ettirirken bir yandan da gelecek sezon için Şampiyonlar Ligi'ne kalabilme hayalleriyle yanıp tutuşuyorlar diyebiliriz.


İki takımın, Alman derbisindeki son maçlara göz attığımız zaman ise; ligdeki son oynanan karşılaşmada Veltins-Arena'da oynanan karşılaşmada Schalke 04, rakibi Borussia Dortmund karşısında 2-1 galip gelirken Signal Iduna Park'taki son karşılaşmada ise geçen sezon Borussia Dortmund rakibine 3-0'lık bir üstünlük sağlayarak maçı kazanmayı bilmişti.

Son olarak tahminler olarak da İngiltere'de son haftalardaki gelişimini sürdüren fakat küçük takımlar diye tabir ettiğimiz takımlara mağlubiyeti ile dikkat çeken Slaven Biliç'in öğrencilerinin ve Yeşil Sokak'ın hırçın çocuklarının takımı olan West Ham United'ın Everton karşısında belki kolay olmasa da bir galibiyet alacağı ve galibiyet serisine artık yeni bir sayfa açarak başlayacağını veya bir başka deyişle yeniden başlayacağını düşünüyorum. Öte yandan kötü gidişatına Arsenal karşısında son vermek isteyen Tottenham'ın da bu kötü gidişata karşı koyabileceği ve yeni bir sayfa açmak için daha bir hafta beklemesi gerektiğini, Arsenal karşısında pek fazla şanslarının olmamasıyla beraber yeniden dirilen  Arsene Wenger'in öğrencilerinin de bir diğer Londra temsilcisine pek acıyacaklarını ve bu maçta puan kaybedeceklerini de sanmıyorum. Son olarak Almanya derbisinde ise favori olan Dortmund temsilcisi bir diğer hırçın taraftarların takımı olan Borussia Dortmund'un rakibine derbide Schalke 04'e pek fazla şans tanıyacağını düşünmüyorum. Harika bir hafta bizi bekliyor, umarım futbola bu futbol sevgisinin içimizde tekrardan alev alıp canlanacağı bir hafta olmasını diliyorum. Hepinize bu harika maçlar karşısında iyi seyirler dilerim...




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder