17 Kasım 2015 Salı

Boca Juniors-River Plate Derbisi | Derbi Yazıları Serisi


  Bu kez Boca Juniors-River Plate derbisini anlatmaya çalışıcam.
El-Superclasico denir bu derbiye.İspanya'nın el-clasico'su varsa Arjantin'in El-Superclasico'su vardır.Öyle bir derbi ki hatta 2004 yılında bir spor dergisi ölmeden önce yapılması gerekenler listesi yapıp 1. sıraya bu derbiyi izlemeyi koymuştur.

Derbilerdeki klasik ayrım olan zengin-fakir ayrımının en belirgin olduğu derbi budur.Boca Juniors halkın,varoşların,fakir kesmin takımıyken,River Plate burjuva,zengin kısmın takımı olarak lanse edilmektedir.Tabi bu derbilerde çoğunluğunda kan dökülmesi kaçınılmaz bir hale gelmiştir.Hatta öyle ki çoğunuzun bildiği ; 1993 yılında oynanan derbiyi River Plate 2-0 kazanmış.Maç sonunda Boca'lı taraftarlar 2 River taraftarını öldürdükten sonra şimdi durum 2-2 oldu demişlerdir.
Kuruluşlarında da Boca'yı kuranlar öz Arjantinlilerdi.Ancak River'ın kurucuları İtalyan göçmenleridir.

Tabi ki taraftarlar arasında ki manyaklıklara çok örnekler var ama akla ilk gelenlerden biriside ; Bir Boca taraftarı: ''Öldüğümde beni River bayrağına sarın,bizimkiler görünce karşıdan bir pislik öldü diye sevinirler.'' demiş ve manyaklığın sınırını göstermiştir.

Tabi ki ülkesinde Tanrı(tövbe haşa :D ) olarak anılan futbolun ikonu Diego Armando Maradona'da Boca Juniors'ta oynamıştır hattailk önce River'da ona teklif gelmiştir ve Maradona aslında Boca'nın ona teklifi olmamasına rağmen ; Boca bana teklif yolladı diye River'ı reddetmiştir.Çocukluğundan beri Boca'da oynamak istemiştir yani.Ve tabi sonunda Boca'da onu almıştır.Hala bu derbi ateşli taraftar şovlarıyla malesef dökülen kanlarla taraftar çılgınlıklarıyla devam ediyor.

Flu-Fla'da da olduğu gibi bu derbide de taraftarların manyaklık derecesinde takımlarına bağlı olmasının -karşı takım taraftarlarını öldürecek kadar- sebebi tabi ki Güney Amerika ülkelerinde gelirlerin düşük olması sonucu insanlar mutluluğu tuttukları takımlarda arıyorlar.Bu nedenledir ki Güney Amerika'da ki derbiler sadece derbi maçı olarak kalmıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder