13 Ekim 2015 Salı

Djokovic'e Bir Swiss Savar


Novak Djokovic.. 2015 sezonunun şu ana kadar olan kısmını tek başına domine etti diyebiliriz.Kusursuz bir performans.Peki  2015 Off Season’a dönelim.Novak Djokovic bu sezon başlamadan oyun olarak neredeydi,neyi geliştirmeliydi?Kariyer hedefleri olarak neredeydi ve hedefleri nelerdi.

Djokovic’in baseline çizgisinde kendisini daha fazla geliştirmesi mümkün değil.Zaten en üst seviyede oynuyor.Yeteneğinin kesinlikle maksimumunu kullanıyor.Rafel Nadal gibi bir baseline oyuncusuna bile her zeminde baseline da üstünlük kurmuş bir isimden bahsediyoruz.Djokovic’in, 2015 başlamadan önce oyununa katmasını bekeldiğimiz şeyler biraz servis gelişimi ve bir hayli vole gelişimiydi.Aslında ikisinide biraz geliştirdi ama ikiside kesinlikle iyi bir seviyede değil.İlk 10 oyuncularına baktığımız zaman Federer,Berdych,Raonic gibi isimlerin Djokovic’ten daha iyi serivsci olduğunu kolaylıkla söyleyebiliyoruz.Hatta buna 1-2 sene Top 10 oyuncusu olan Del Potro’da dahildi.Vole konusunda ise Djokovic bütün otoritelere göre iyi bir seviyede değil.Çünkü aldığı volelerin,doğal servis vole oyuncuları kadar akıcı,estetik durmadığı söyleniyor.Bende bu fikre katılıyorum.Aslında oyunu için bu gelişimleri yapmak zorunda değil.Bu oyunuyla zaten dünya 1 numarası oldu.Ama o Novak Djokovic.Her zaman daha fazlasını istiyor.

Gelelim Djokovic’in kariyer olarak beklentilerine.Novak Djokovic’in ATP Takviminde yer alan büyük turnuvalarda sadece 2 eksiği var.Fransa Açık ve Cincinnati Masters 1000.Djokovic ikisindede daha önce final gördü ancak kaybetti.Bu sene Djokovic’e sadece bir Grand Slam kupası kaldırıcaksın ama diğerlerinde oynamıycaksın deseler,kazanıcagı kupa olarak Fransa Açık Grand Slam’ini,Masters 1000 olarakda Cincinnati’yi seçiceği kesin.Kaldı ki aktif oyuncular içerisinde bütün Grand Slam turnuvalarını kazanan sadece iki isim var.Onlarda zaten aktif oyuncular içerisinde,tarihin en iyi oyuncuları listesinde yer alan ilk iki isim.Roger FEDERER,Rafel NADAL.Djokovic işte Fransa Açık turnuvasında şampiyon olursa,o zaman Nadal ve Djokovic ile kariyer bakımından kıyaslanmak için kesinlikle söz sahibi olucak.Ve Masters 1000 ler.Bu turnuvaların tamamını kazanan hiçbir aktif oyuncu yok.Djokovic için bu yüzden Cincinnati Masters 1000 şampiyonluğu demek,tarih yazmak demek.Yani alınıcak 1000 puandan 1000 kat daha fazlası demek.

Gelelim 2015 senesine.. Novak Djokovic Grand Slam ve Masters 1000 turnuvalarında katıldığı her şeyi kazanarak Roland Garros’a geldi.Kariyerinin tek eksik slaminde yarı finale kadar hiç zorlanmadan çıktı.Yarı finalde beklide erken final sayılabilcek bir eşleşemde Andy Murray’i oldukça zorlanarak geçti ve artık kupaya sadece bir maç uzaktaydı.Ancak Djokovic bu final maçını kaybetti.Karşısında kim mi vardı? Bir Swiss!!. (Swiss: İsviçreli). Stanislas WAWRINKA.


Evet Novak Djokovic finalde Wawrinka’ya kaybetti.Ve Djokovic ilk setide kazanmıştı.Kariyerinin 
en büyük eksikliğinden 2 set uzaklıktaydı ama Wawrinka onu durdurdu.Stanislas Wawrinka en iyi oyununu oynadığı zaman(çim kort hariç) onu yenmeniz imkansızdır.Federer,Nadal,Djokovic olmanız hiç fark etmez.Çünkü Wawrinka’nın acımasız hücum oyunu,en yetenekli hücüm oyuncularından birisi olan Roger Federer’i bile sıradan orta seviye bir rakete dönüştürücek kadar etkili.Tabi bu performansın tüm sene boyunca sürmesi imkansız.Burdaki mesele,acaba Wawrinka’nın sıradan bir günü mü olucak ykosa en iyi gününe mi denk geliceksiniz?Djokovic bu maçta muhtemelen en iyi günlerinden bir tanesine denk geldi ve açıkçası yapıcak fazla bir şeyi yoktu.Wawrinka bütün silahlarını ortaya koydu ve Djokovic’e dur demeyi başardı.

Gelelim diğer eksiğe,Cincinnati.Buradada Novak Djokovic iyi bir performansla finale kadar geldi.Aslında sallantıda geldi diyebilirizde.Ancak önemli olan onun finalde olması.Peki finalde ne yaptı?Yine kariyerinin tek eksiğini finalde kaybetti.Karşısında kim mi vardı? Bir Swiss!!.Evet biraz şaka gibi ama Novak Djokovic’in hayalini kurduğu,her şeyi kazanıcak güçte olan bu adamın eksik olan ikinci kupasınıda bir İsviçreli çaldı.Roger FEDERER.


Yine Roland Garros finali gibi oldu.Federer olağan üstü bir hücüm oyunuyla Djokovic’e çok fazla şans tanımadı.Skor yakın görünsede Djokovic mental gücüyle oyuna daha çok tutundu.Oyunun kontrolu daha çok Federer tarafındaydı.Peki Djokovic bu iki eksiğini tamamlayabilicek mi?

Bence her ikisinide kazanması mümkün değil.Roland Garros için özellikle fiziksel olarak çok formda olmak gerek.Ki Djokovic’in bunun için maksimum 3 senesi var.Yaşı 30 u geçtiği zaman,Federer seviyesinde tenis oynaması imkansız.Çünkü yetenekleri arasında dağlar kadar fark var.O yüzden şu anda robot gibi oynayan bu adam çok fazla şansı kalmadı.Özellikle Nadal tekrar güvenini yakalar ve geri dönerse(ki bence dönücek ve Nadal hayranları için bununla ilgili bir yazıda paylaşıcam) Djokovic’in Roland Garros hayali suya düşebilir.Ve her geçen sene kazanamaması,Djokovic’in üstünde ekstra bir baskı oluşturuyor.

Cincinnati Masters 1000 ise Roger Federer tenis oynadığı sürece Djokovic’in kazanmasının çok zor olucağı bir turnuva.Çünkü Federer’in yeni oyun stili için en uygun zemin Cincinnati.Ayrıca Federer buraya yaklaşık 1 aylık bir dinlenmeden çıkıp geliyor.Djokovic ise genellikle burada Rogers Cup turnuvası oynayıp hemen arkasınadan Cincinnati’ye geliyor.

Novak Djokovic şu anda kesinlikle en iyi tenisçi.Ve seneyede bunun sürmesi muhtemel.Ancak kariyerinin bu eksiklerini tamamlaması bence mümkün değil.Diğer eksiği ise Olimpiyat tekler altını.Bu eksik Federer içinde geçerli.İki raketinde muhtemelen son şansı olucak seneye oynanıcak 2016 olimpiyatları.Ve toprakta oynanıcak bu turnuvada Novak Djokovic bu eksiğini gidermeye Roger Federer’den birkaç adım daha önde.

Novak Djokovic’in eksiklerini ne kadar tamamlayabilceğini,kariyeri bittikten sonra Nadal ve özellikle Federer ile ne seviyede kıyaslanabilceğini çok merak ediyorum.Bu sorunun cevabını zaman bizlere göstericek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder