23 Ekim 2015 Cuma

İnter-Milan Derbisi | Derbi Yazıları Serisi

Her ne kadar artık eski İnter-Milan derbileriyle uzaktan yakından alakası olmasadageçmişin hatrına yazıyorum.
Rekabetin en başta başlama sebebi bir grup yöneticinin Milan'ın 'yabancı futbolcuya karşı' olmasından dolayı kulüpten ayrılıp Inter'i kurmasıyla başladı.
İkiside aynı şehrin; Milano’nun takımı.1908 yılından beri mücadele içindeler. Şehrin eski takımı Milan, 16 Eylül 1899'da İngiliz Alfred Edwards liderliğinde kuruldu.İlk olarak futbol ve kriket kulübü olarak kuruldu ve kuruluşunun 2. Senesinde şampiyon olarak kendini gösterdi.Milan kulüp içinde o dönem bazı sorunlar yaşıyordu Kulüp o dönemde yabancı oyuncu istemiyor,mesafeli duruyor ve buda ırkçılık olarak nitelendiriliyordu.Tartışmalar sonucu kulübün içinden ayrılan bir ekip “uluslar arası” anlamına gelen Internazionale kulübünü kurdular.Bu ismin amacı yabancı oyuncularıda kulübe katarak başarıya ulaşmaktı.Ve kulüp Milan’ın kırmızı siyahına karşılık siyahı tutarak siyahın yanına maviyi koydu.

Aynı şehrin iki takımının 1908'den beri devam eden mücadelesi 'Derby della Madonnina' olarak adlandırılıyor.
Bu iki takım arasında diğer derbilerden farklı olan bir durum ise her iki takımda maçlarını aynı stadda oynamaktadır. Stada adını veren Giuseppe Meazza, her iki takımda da başarıyla oynayarak iki tarafın son derece saygı duyduğu bir isim, aynı zamanda eski Beşiktaş teknik direktörü. San Siro ise stadın bulunduğu bölgeye verilen isimdir.Genelde Milan İnter’den daha başarılı konumdadır. 7 Şampiyonlar Ligi kazanmıştır.


İnter’in kurulmasının ardından Milan bir süre kupa kazanamamıştır ancak 1960’larda Gianni Rivera ile Milan tekrar kendine gelmiştir.O döndemde İnter’de de Sandro Mazzola kahraman konumundaydı.İki takım arasında ki bu rekabet dahada uluslararsılaşıyordu.Ama Milan’da Fabio Capello fırtınası başlayacaktı.
1980'li yılların sonunda Arrigo Sacchi döneminde, Baresi, Ruud Gullit, Frank Rijkaard, Paolo Maldini ve Marco Van Basten ile Avrupa'ya damga vuran ve büyük kitleleri peşinden sürükleyen Milan, 1991 yılında ise Fabio Capello'ya emanet ediliyordu. Capello’nun gelişiyle Seria A’da Milan’dan üstün konumda olan İnter duraklama dönemine girmişti.990-2004 yılları arası en çok konuşulan iki İtalyan takımı Milan ve Juventus haline geliyordu ancak patlayan şike skandallarından sonra Milan’da işler tersine dönüyor ve bu durumuda İnter çok iyi değerlendiriyordu ve kupaları bir bir topluyordu.


Derbi tarihinde bol gollü maçlarda oldu.1911’de Milan-İnter’i 6-3,1998’de 5-0,2001’de de 5-0 yeniyor.
İnter ise Milan’ı 1910’da 9-0,2009’da 4-0,2012’de 4-2 yenmeyi başarmıştır. 9-0’lık sonuç derbi tarihinin en farklı galibiyeti ünvanını hala korumaktadır.Şu dipnotuda vereyim 2001’de 2-2 biten derbinin açılış golünüde HAKAN ŞÜKÜR atmıştır.
Yıl 2005’e geldiğinde bu iki ezeli rakip Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek finalde karşılaştırlar.ilk maç Milan’ın 2-0 kazanmasıyla sonuçlandı.2. maçtada İlk yarıyı Milan, Shevchenko'nun golüyle 1-0 önde kapatırken ikinci yarıda Alman hakem Markus Merk İnter’den Cambiasso’nun golünü iptal edince olaylar çıktı.Sahaya her çeşit madde atıldı.Hatta Milan’ın efsane kalecisi Dida’nın sırtına bir işaret fişeği isabet etmişti.ida yerde kaldı olaylar önlenemez hale gelince Markus Merk maçı tatil etti ve İnter hükmen 3-0 mağlup sayıldı.

Artık her ne kadar o eski İnter-Milan derbilerinin keyfini vermesede maçlar yılların hatrı var.Zanetti’lerin,Maldini’lerin hatrı var nede olsa.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder