27 Ekim 2015 Salı

Tenis Dünyası - Avrupa dışı

Dünya nüfusunun sadece %10’unun yaşadığı Avrupa kıtası tenis dünyasında ise büyük bir hegemonyaya sahip. Ekim 2015 sonu itibariyle erkeklerde ilk 100 içindeki 71 tenisçi, kadınlarda ilk 100 içindeki 80 tenisçi Avrupa ülkelerinden gelmekteler. Tenisin dünya çapında popülaritesinin artması ve tenise daha fazla renk gelmesi için de Avrupa dışındaki üst seviye tenisçi sayısının artmasının iyi olacağı düşüncesindeyim. Kalan bölümde daha ayrıntılı inceleyelim… (Baştan belirtelim, tenis dünyasına oldukça uzak olan Afrika ve Ortadoğu ülkeleri liste dışı kaldılar)


KADINLAR


         Kadınlarda ilk 50 içinde 10 ve sonraki 50 içinde yine 10 olmak üzere toplam 20 Avrupa dışı oyuncu var. İlk 50 içindeki oyunculara bakarsak 7’sinin Amerikalı olduğunu görüyoruz. Williams kardeşler haricinde Keys-Stephens ve her ne kadar bu sene düşmüş olsa da Bouchard yükselen yıldızlar. Şimdi bölgelere göre bakalım…


KUZEY ve ORTA AMERİKA:  Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Avrupa dışında en önde gelen isimlere sahip.  ABD’den Brengle-Coco Vandeweghe-Falconi-Lepchenko ve Porto Riko’dan Monica Puig ekleyebileceğimiz isimler.




GÜNEY AMERİKA: Kadınlar tenisinde üst sıraları zorlayacak olan isimleri yetiştirmekte güçlük çekiyorlar.  Bu yıl müthiş bir yükseliş içinde olan ‘88li Brezilyalı Teliana Pereira bölgeden en çok öne çıkan isim. ‘89lu Kolombiyalı Duque-Marino da zaman zaman iyi performansıyla dikkat çekiyor.



ASYA: Bu bölgede Li Na’nın tenisi bırakmasından sonra bir boşluk oluştu ve hala ilk 50 içinde yer alan bir oyuncuları yok ama yapılan yatırımların karşılıklarını yavaş yavaş aldıklarını ve gelecek yıl içinde ilk 50 içinde birkaç oyuncuları olacağını söyleyebiliriz. İlk öncelikle Kazakistan’dan Zarina Diyas’tan bahsedelim. ‘93lü Diyas bu yıl ilk 50 içine de girdi ve özellikle Wimbledon’da gösterdiği performansla dikkat çekti. Japonya’dan Doi-Hibino-Nara, Çin’den Saisai Zheng yine dikkat çeken isimler.


AVUSTRALYA: Uzun süredir Sam Stosur bu bölgenin birinci oyuncusu ve birkaç yıl daha öyle kalacak gibi duruyor. Rusya’dan devşirilen Daria Gavrilova ve Hırvatistan’dan devşirilen Ajla Tomljanovic ülkeyi temsil eden diğer oyuncular.




ERKEKLER


         Erkeklerde ilk 20 içinde sadece 5 Avrupalı olmayan oyuncu yer almasına rağmen, sonraki 80 sırada kadınlara oranla daha fazla Avrupa dışı oyuncu var.


KUZEY ve ORTA AMERİKA:  Kanadalı Milos Raonic bu yılı pek iyi geçiremese de hala bölgesinin bir numarası. ABD’den John Isner uzun yıllardır 10’lu sıralarda yer alıyor. Yükselen Amerikalılar Jack Sock ve Steve Johnson’a Young-Querrey de geriden katılıyorlar. Kanadalı Vasek Pospisil de yükselen isimlerden.




GÜNEY AMERİKA: Del Potro’nun sakatlanmasından sonra Güney Amerika’dan üst sıraları zorlayacak başka bir isim çıkmadı. Tecrübeli Leo Mayer 30’larda geziyor, arkadan gelen Pablo Cuevas ve Thomaz Bellucci de yılın yükselen isimleri.



ASYA: Kıtanın 1 numarası Kei Nishikori, 19 yaşındaki Hyeon Chung müthiş bir yükseliş içinde ve 51 numarada yer alıyor. Tecrübeli Denis Istomin de onların gerisinde yer alıyor.



AVUSTRALYA: Hewitt’in yaşlanmasından sonra yeni nesilden birçok yıldız adayı çıktığını söyleyebiliriz. Tomic ilk 20 içinde ama yakın zamanda Nick Kyrgios’a geçilmesi muhtemel. Groth-Kokkinakis de arkadan gelen isimler.



         



sahinarif88@hotmail.com




twitter: @arifsahin1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder