30 Ekim 2015 Cuma

Dormund-Schalke 04 Derbisi | Derbi Yazıları Serisi


Derbiler yazılarımda sıra geldi “Ruhr Derbisi” yani Dortmund-Schalke derbisine.Ruhr adını almasının yegane sebebi Ruhr bölgesinin takımı olmalarıdır.O bölgeye ait başka takımlarda var tabi ki ancak Dortmund ve Schalke en öne çıkan takımlar. 


İki takımında 100 yılı aşan bir rekabeti bulunuyor.Taraftarlar arasında son zamanlar şiddet olayları başgöstersede genel olarak bakıldığında daha çok tribün atışmaları ve taraftar şovlarıyla rekabet ediyorlar.Taraftarlar arasında ideolojik ayrımlar gözüksede bu iki takım arasında kesin bir ayrım değil.Bir Roma-Lazio gibi değil yani.Tam anlamıyla takım tutkusuyla beslenen taraftarlık ayrımı mevcut.Ligde düzenli olarak varolmaya başladıklarından sonra dönem dönem ikiside başarılı oldular.Mesela Schalve 1933-1942 arası tam 7 şampiyonluk yaşadı.1940 yılında oynanan bir Schalke Dortmund maçınıda Schalke 10-0 kazanmış.Ancak Schalke 1958 yılından sonra lig 2. Olmakla yetinmeye başladı.Dortmun ise 1955,1956,1963’te ilk 3 şampiyonluğunu kazanmıştı.Ve 1965-1966 sezonunda Kupa Galipleri Kupası’nı kazanarak Almanya’ya ilk Avrupa kupasını getiren takımda Dortmund oluyordu.90’lı yıllara kadar iki takımda istikrarsızdı ancak 90’lı yıllar tam anlamıyla Dortmund’un yıllarıydı. 1992-93 sezonunda UEFA Kupası finaline yükseliyorlar. Roberto Baggio’ lu yıllarında finalde ilk maçı 3-1 rövanşı ise 3-0 Juventus’a kaybediyorlar. 


Ancak kader bu ya 1996-97 sezonu Dortmund ve Juventus tekrar karşı karşıya.Bu kez Şampiyonlar Ligi Finali… Sen miydin UEFA’da bana 3 atan dedikten sonra Juve’yi 3-1 yenip Şampiyonlar Ligi Şampiyonu oluyordu Dortmund.Ve kaderin oyunu bu ya,UEFA Kupasını’da 1996-97 yılında kazanan Schalke oluyor ve Ruhr Derbisi Süper Kupa’da tekrarlanıyordu.Schalke’nin 50 yıldır şampiyon olamaması Dortmun taraftarlarının en büyük esin kaynağıydı.Birde 2006-2007 sezonunda şampiyonluk için Stuttgart ve Bremen’le yarışan Schalke, Dortmund’a 2-0 yenilip şampiyonluk ümitlerini yitirince Dortmund taraftarları sadece bu işten ketif almaya bakıyorlardı. 2002′ deki şampiyonluktan sonra yaşanılan ekonomik sıkıntılar Dortmund’ u ligde ve Schalke karşısında oldukça geri düşürmüştü. Bu yıllarda Schalke bir şampiyonluk yaşamamış olsa da derbide büyük bir üstünlük sağladı.




İki takımın karşılaşmalarında tribünler kelimenin tam anlamıyla  şov yapıyor ancak özellikle benim için yeri ayrı olan Dortmund taraftarları bir başka oluyor.Takımları krizdeykende,en kötü günlerinde bile stada 50.000 taraftar Dortmund’u desteklemeye geliyordu.İki takım taraftarları arasında kavga kan illa oldu ancak diğer derbilerde ki kadar olmaması işin olumu yönü.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder