20 Ekim 2015 Salı

Limoges - Anadolu Efes


Dün gece harika bir oyun ile rakibini Euroleague B Grubu ilk maçında Limoges karşısında harika bir oyun ile belki de son yıllarda izlediğimiz en iyi Anadolu  Efes oyunuyla rakibinin bileğini büken bir Anadolu Efes izleme fırsatı bulduk. Takımın Fransız yıldızı ve bu sezon üzerinden bir çok şüphe bulunan ve geçen sezonun üstünde kalan formsuzluğu ve milli takıma da çağrılmayışıyla birlikte herkeste oluşan doğru bir şüphe vardı açıkçası. Fakat bu maçtaki takımı sırtlayışıyla 'Heurtel Aanadolu Efes'i' demek mümkün. Heutel'in yanı sıra Saric ve dün akşam göz dolduran ve Ivkovic tarafından 3 numaraya çekilerek skor yönünü kullandığı Derrick Brown'u da gözden kaçırmamak gerek. Saric'inden Jon Diebler'ına; Birkan Batuk'undan Bryant Dunston'una yavaş yavaş takımın oturmaya ve büyük bir F4 adayı olduğunu gözlemek mümkündü dün gece. Euroleague B Grubu'nun en büyük 1.lik için favorisi olmasak da herkesin gözünde artık büyük rekabet içerisinde olacağımız Yunan temsilcisi Olympiakos'da da korkular başlamıştır diye düşünüyorum. Umarım bu ilerleyişi bu sezon sürdürerek hayllerimize bir Euroleague şampiyonluğuna ulaşmak adına harika bir sezon geçirir, daha önceden kazandığımız Koraç Kupası'na bir Avrupa bazında bir şampiyonluk daha ekleme başarısı gösteririz diye umuyorum.



Çeyrek çeyrek olarak yorumlamaya başlarsak eğer mücadeleyi ve Anadolu Efes'i, harika bir tempo takımı olan ve orta sahayı 3 oyuncuyla geçtiklerinde takıma bir korku salan ve sayı için tempoyu yakalamış ve rakibini oyundan düşürmeye çalışan bir Limoges takımı olduğunu görmek mümkündü. Heurtel ve Saric önderliğinde başlattığımız hücumlarda bu ikili kenara geldiği sıralarda tempo yakalayan Fransız temsilcisi Limoges'e bu temposunu daha fazla sürdürmesine izin vermeyerek de tecrübeli koç Ivkovic'in de doğru kararları ve temposunu yakalayan Limoges'i engelleyici taktikleriyle de oyunu almayı bildik diyebiliriz.

İlk çeyrekteki oyunumuza bakacak olursak; harika bir seri ile başlayan ve maçın ilk 3 dakikası rakibi Fransız temsilcisi Limoges'e sayı buldurmayarak başlayan ve 8-0'lık harika bir seri ve takım oyununu tam olarak sahaya yansıtan, Heurtel, Saric, Birkan, Diebler, Dunston beşiyle çıktığımız ilk çeyrekte rakibimize net sahasında üstünlük sağladığımızı rahatlıkla söyleyebiliriz. İlk 5 dakikaya yakın bir zamanda rakibe üstünlük kurduğumuzu kabul ettirmemiz ve onların bir an olsun morallerini ve psikolojilerini bozarak taraftarları önlerinde moral bozukluklarına neden oldu. Savunmada ise rakibimizin top kayıplarını değerlendirerek bulmuş olduğumuz sayılar ile skoru 17-7'e getirerek Limoges koçu Yunan Giannakis'e mola aldırmayı başarmış ve taktiksel olarak da bileklerini bükmeyi başarmıştık diyebiliriz ilk periyotta.Adam adama savunmamızla mola sonrası farkı açmaya devam etmemize rağmen ilk çeyrek sonuna doğru oyundan çıkan takımı sırtlayan iki isim Heurtel ve Saric'in oyundan çıkmasıyla birlikte üst üste yaşadığımız top kayıplarıyla ritmini ve istediği oyun temposunu yakalamaya başlayan Limoges farkı yavaş yavaş eritmeye başlasa da Jon Diebler'in 3 sayı çizgisinin gerisinden bulduğu üçlüklerle farkı kapatmalarına engel olarak ilk çeyrekte 30-17 ile ilk çeyrekte 13'lık üstünlük sağlayarak oyunun ilk çeyreğini önde kapatmış olduk.


İkinci çeyreğe de hareketli başlayarak rakibe top kayıplarını yaptırarak başladığımız ikinci çeyrekte Heurtel'in 10 asistten 7sini üstlenmesi harika bir istatistik olarak göze çarpıyordu. Dunston'a indirdiği toplar ile sayı bulmamızı ve pota altındaki krallığımızı sağladığımız ve bu arada rakibimize uyguladığımız adam adama savunmamız ile rakibimiz Limoges'in temposunu düşürmeye başladıkça farkı da açmaya başladığımız söylenebilir. Sezon öncesi yılın savunmacısı ödülü alan ve Olympiakos'tan transferimiz Bryant Dunston'un oyundan çıkmasıyla yerine giren Alex Tyus ile birlikte; Heurtel, Saric, Brown, Granger, Tyus beşine dönen Anadolu Efes koçu Ivkovic, hem değişik bir taktik deneyerek hem de takımın takım oyunu yönünde gelişmesini sağlamak adına uzunlardan Brown'u Derrick Brown'u small forwards pozisyonuna 3 numaraya çekerek hem sayı bulmasını hem de takımı kısaltmayarak Limoges'e de mesaj vermiş oluyordu. Boungou Colo ve Westermann ile buldukları sayılara karşılık olarak Heurtel ve Alex Tyus'un oynadıkları ikili oyun ile karşılık vererek farkı açmaya çalışan Anadolu Efes karşısında taraftarı önünde biraz erken dağılan bir Llimoges izleme fırsatı bulmak bizleri sevindirmişti açıkçası, taraftarların yüzünü de güldürmeyi başarmıştı Efes. Anadolu Efes'te takımı sırtlayan iki ismin Saric ve Heurtel'in kenara gelmesiyle birlikte biraz daha ritim bulan ve farkı eritme şansı yakalayan Limoges yine hücumda hızlı çıkmaya çalışırken top kayıpları yaşarak bu fırsatı da elinin tersiyle iterek ilk çeyreğin sonunda temsilcimiz Anadolu Efes'in 47-37 üstünlükle, 10 sayı önde girmesine de izin vermiş oluyordu.

Üçüncü periyota biraz daha hızlı başlayan fakat sonrası yine ritmini kaybederek başlayan Limoges, pota altına gönderdiği ikili oyunlar ile  pota altında savunmamızı saf dışı bırakmak için çabalasa da Jon Diebler'ın gönderdiği farkı açmaya çalışan Limoges'e karşı farkı açmak ve Limoges'in farkı eritme çabasını ortadan kaldırmaya başlamıştı bile. Devamında da gönderdiği zor üçlükler ile farkı 12'ye çıkartarak rakibinin üçüncü çeyrekte de oyuna tutunmasına engel olmaya çalışan Anadolu Efes'e karşılık olarak hızlı hücumlarla sayı bularak ve ritmini 1-2 dakikalık istediği oyunu yönlendirmeye başlayan Limoges'de Schaffartzig ile 3'lükler bulan ve farkı biraz olsun eriten Limoges'e de cevabı Granger ve Birkan Batuk gönderdiği üçlükler ile cevap vererek son çeyreğe de 68-56, 12 sayılık üstünlükle farkı 2 sayı daha arttırarak son çeyreğe girmemizi sağlamışlardı.



Son çeyreğe 12 sayı önde giren Anadolu Efes'e karşılık olarak 3.çeyrekte kilit oyunculardan olan Fransız temsilcisi Limoges'te Schaffaartzig, son çeyreğe de elin üstünden bulduğu 3'lükler ile giriş yaparak ve içeride pota altında topla buluşturdukları Traore ile sayı bulmaya başlayan ve yine temposunu oturtarak ve hızlı hücumlarla birlikte Westermann'ın sayılarıyla son çeyrekteki ümitlerini sürdürse de Limoges, son çeyrekte yine 3. periyottaki 3lükleriyle dikkat çeken Granger sahneye çıkarak farkın kapanmasına engel olarak farkı 12 sayıya çıkartarak maçın da Limoges'in de fişini çekmiş oluyordu. Son saniye de Westermann'ın girmeyen üçlüğüyle de fark 12 sayı ile 89-77 Anadolu Efes üstünlüğüyle son nokta konulmuş oldu.

Ivkovıc'in istediği oyunuyla takım oyununu ortaya koyarak rakibinin istediği tempoyu rakibinin istediği tarzda değil de kendi tarzına uygun olarak ortaya koyan ve sahada üstünlüğü eline alarak bir daha rakibine şans tanımayarak oyundan düşüren ve taraftarları önünde moral bozukluğuna neden olan serilerle öne geçerek de bir daha maçı rakibinin üstünlüğüne vermen Anadolu Efes de Euroleague B Grubu'na, diğer temsilcilerimiz Fenerbahçe, Pınar Karşıyaka ve Darüşşafaka Doğuş gibi galibiyetle başlamış oldu. Umarım bu galibiyetler seriler halinde devam ederek tarihimizde ilk defa 4 takım ile katıldığımız Euroleague'de bu sezon bir başarı öyküsü yazarak tarihi başarılar elde ederek geçiririz. Umarım başladığımız gibi galibiyetler ile tamamlayacağımız bir Euroleague sezonu olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder