9 Ekim 2015 Cuma

Son 20 senenin En İyi 5 Oyuncusu.




(5)Andre Agassi : 
Forehand  8:Andre Agassi döneminin tenisine göre daha farklı bir stilde oynuyordu.Daha fazla servis volecinin olduğu bu dönemde,başarı yakalayan raketler arasındaki nadir baseline oyuncularından olan Agassi’nin forehand vurusunda yüksek bir istikrar vardı.En iyi forehandlerden olmasa bile,passing shot vurabilcek topu hata yapmadan yönlendirebilicek bir forehande sahipti.

Backhand 8:Baseline da bu kadar başarılı olabilmek için sadece Forehand kanadında başarılı olmanız yetmez.Bu durumda rakipler sizin backhandinize oynar ve sizde Forehandinizi artık daha agresif kullanmaya başlayıp oyun stilinizi değiştirirsiniz.Agassi’nin backhandide yine forehand vurusu gibi iyi bir backhanddi ama tarihin en iyi backhandi değildi.
Servis 7:Agassi Sampras ile oynadığı karşılaşmalarda,Sampras her zaman servisleri ile bir adım önde olmuştur.Sampras 16 ace atarken Agassi 5 ace atmıştır.Agassi’nin servisi bir zaaf değildi.Ancak servisiyle kolay puanlar çıkartıcak seviyede bir servisi yoktu.

Vole 7: Bir baseline oyuncusunu çok fazla file önünde göremessiniz.Agassi zaten en iyi volecilerden bir tanesi değildi.Ancak file önüne geldiği zaman orta zorluktakı toplarda çoğu voleyi alabiliyordu.

Teknik 8:Agassi biraz büyük kafalı bir raket ile oynuyordu.Ve bu raketle adeta harikalar yarattıgından bahsediliyordu.Teknik anlamda arka çizgide kendini zorlamadan güç üreten agassinin iyi bir tekniği vardı.Ancak her özelliğinde olduğu gibi tekniğide en iyi teknik değil.
Fiziksel Güç  8:Agassi fiziksel olarak oldukca iyi durumdaydı.Baseline tenisi oynaması zaten maçın uzamasından korkmadıgının bir göstergesi.Ayrıca Roland Garros kazanmış bir tenisçi.Toparkta 5 set üzerined oynanan bir turnuva.Ve 36 yaşına kadar da tenis oynamıştır.

Mental Güç 8:Agassi Mental olarak iyi bir seviyedeydi.Bütün Grand Slamleri birer kez kazanması bunun bize önemli bir göstergesi.Ancak yaşadığı bazı spor dışı problemler sebebiyle kariyerinin zarar görmesi onu yine oyuna en konsantre tenisçi yapmaktan uzaklaştırıyor.
Kort Puanı : 54. Kariyer Puanı : 18. 72.
72-2: 70

Total:70




(4)Novak Djokovic:

Forehand 8:Novak Djokovic turda en iyi forehandlerden bir tanesine sahip değil ancak derin top gönderebilmesi az hata yapması onun forehandini iyi forehandler arasında gösteriyor.

Backhand 10:Novak Djokovic tarihin en iyi çift el backhandine sahip oyuncu.İhtiyacı olduğunda çok fark yaratan büyük bir silaha dönüşebiliyor.

Servis 7:Novak Djokovic son senelerde servisini biraz daha geliştirsede kariyer geneline baktığımız zaman servis konsunda önemli bir silaha sahip değil.Hala genelinde çok iyi bir servisi yok.

Vole6:Novak Djokovicin oyunun en zayıf yönü voleleri.Son 1-2 senedir burdada gelişim kaydetsede şu an bile iyi bir voleci değil ve Boris Becker ile anlaşmadan önce bu durum çok daha vahimdi.

Teknik7:Novak Djokovic sıklıkla  vücut olarak rahat pozisyon almadan vurus yaptıgında ortaya estetıklıkten çok daha uzak şekiller çıkıyor.Ve file önündeki voleleride  hala doğal bir voleci gibi görünmüyor.Drop Shotları kesinlikle  çok büyük bir silah ancak slice vurusu yeteri kadar etkili değil.

Fiziksel Güç 10: Novak Djokovic turun en dayanıklı oyuncusu.Saatlerce kortta kalabilen fiziksel olarak en az düşüş yaşayan,koşu esnasında çabukluğu kordinasyonu maksimum kalitede olan Djokovic bu konuda kesinlike en tepedeki oyuncu.

Mental Güç 10: Novak Djokovic’in backhandleri ile beraber en büyük silahi mental gücü.Djokovic’in oyundan koptuğunu çok nadir olarak görürsünüz ve buda onun istikrarının en büyük sebebi.
Kort Puanı: 58. Kariyer Puanı : 24. 82
82-2 : 80
Total :80


(3) Rafael Nadal :

Forehand 10: Rafael Nadal’ın forehandleri top spin dediğimiz zaman akla ilk gelen forehandlerdir.Özellikle toprak korta göre ayarlanmış bu forehandler kusursuzca işlemiş ve tarihin en iyi toprak kort oyuncusunu yaratmıştır.İçten dışa ve koşarak paralele vurulan forehandler tarihin en iyileri arasındadır.

Backhand 8: Rafel Nadal backhandine gelen topları olabildiğince Forehandine almaya çalışır ama bu backhandinin zayıf olduğu anlamına gelmez.Ortalamanın üstünde iyi bir backhande sahiptir.Ancak büyük bir silah değildir.

Servis 7:Nadal servislerinde genellikle ace atmak yerine rakibin backhandine giderek ralliye avantajlı başlamayı kovalar.Büyük bir servisi olmadığı kesin.Kolay sayı bulması zor olur,ancak oyun stilinide dikkate aldığımız zaman ortalamanın biraz üstünde bir servisi var diyebiliriz.

Vole 6:Nadal’ın kariyeri boyunca fazla denemediği,ve fazlada başarılı olmadığı bir yer.Ancak garanti gibi gorunen toplarda öne çıkıp bitirir.Reflekslerıne ve volelerine güvenicek seviyede bir file önü oyunu yok.

Teknik 7 Rafael Nadal,vole ve slice gibi teknik isteyen vuruslarda çok başarılı olmasada Forehand tekniğinde inanılmaz bir yere sahiptir.Bunu sadece güç ile açıklayamayız.Nadal kadar kuvvetli olan başka oyuncularda var ancak onun sahip olduğu forehande sahip olan başka bir oyuncu yok.

Fiziksel Güç9: Rafel Nadal 5 set üzerinden oynanan ve en yavaş zemin olan,rallilerin çok uzadığı toprak kortta 9 grand slam kazanmıştır.Buda onun fiziksel dayanıklılığının ve çabukluğunun bir kanıtıdır.Novak Djokovic’in bir adım gerisinde olan Nadal bu konuda onun hemen arkasından geliyor diyebiliriz.

Mental Güç 10:Kazanmak Rafael Nadal’ın işidir.Özellikle toprak kortta onunla oynuyorsanız imkansız bir göreve başlamışsınız demektir.Kazanmayı onun kadar isteyen,zor anlarda pes etmeyen,her zaman maçın içinde olan çok fazla oyuncu göstermek mümkün değil.
Kort Puanı :57. Kariyer Puanı :29. 86
86-2:84
Total:84


(2)Pete Sampras :
Forehand 8: Pistol Pete dönemin en büyük servis vole efsanelerinden ancak buna rağmen iş gören bir forehandi vardı.Baseline da kaldığı zaman koşarak vurduğu forehandler meşhurdur.

Backhand 8:Pete Sampras Backhand kanadında büyük bir silaha sahip değildi.Genellikle file önüne çıkmak için slice kullanırdı.

Servis 10: Sampras zamanının en iyi servis atan oyuncusuydu.Servisi tam olarak bir silahtı ve bu ona 7 tane Wimbledon şampiyonluğu kazandırdı.

Vole 10:Pete SAMPRAS müthiş servislerinin arkasından kusursuz volelerle bu servislerini daha büyük bir silaha dönüştürmüştür.Agassi gibi bir baseline oyuncusu karşısında en iyi voleci olmaktan başka şansınız yoktur.

Teknik 10:Sampras boyunun 2 metre olmamasına rağmen inanılmaz servisler atan,backhand kanadında teknik isteyen slice vurusunu kusursuzca kullanan ve file önünde drop volley vurusunu en iyi yapan oyunculardandır.Baselineda fazla güç harcamadan ,ortalama tenisci fiziğine sahip olup 14 Slam kazanmak için en iyi tekniğe sahip olmak zorundasınız.

Fiziksel Güç  8:Sampras file önüne çıkış sürati ve yukarıdan gelen lobları müthiş slam dunklarla tamamlarken bizlere çok iyi bir atletizm resitali sunuyordu.Ancak uzun maçlar oynayıp dayanaıklılık açısından bizlere çok fazla test göstermediği için Fiziksel Güç için iyi bir noktaya koyabiliriz ama en iyi noktada değil.

Mental Güç 10: Pete Sampras çıktığı 18 Grand Finalinin 14 tanesini kazanarak ne kadar büyük bir kazanma özelliğine sahip olduğunu göstermiştir.
 Kort Puanı:64 Kariyer Puanı:23 87
87-2 : 85
Total:85


(1)Roger Federer :
Forehand 10:Federer’in forehandi bir çok otoriteye göre Nadal ile beraber tarihin en büyük forehandi olarak kabul edilir.İki forehand farklı stillerde olsada,iki oyuncununda en büyük silahlarındandır.Federer’in kusursuz estetikte,ölümcül bir forehandi vardır.

Backhand 7:Roger Federer’İn oyunun zayıf halkası diyebilririz.Ortalama bir backhandin üstünde bir backhande sahiptir.Gerektiğinde winner veya passing shot üretebilir ancak oraya yüklenildiği zaman rakibine avantaj vermiycek seviyede bir backhandi yoktur.

Servis 10:Roger Federer servis denildiği zaman kendi jenerasyonunda bir numaradır.Bu sıralamada 2 metre civarındaki oyuncuları dışarıda tutuyoruz.Topu attığı noktadan her yere ve çeşitlilikle topu gönderen Federer.Üst üste servıs oyunları kazanma konusunda yakaladığı serilerde bu servislerinin çok büyük payı vardır.Üst üste 4 ace attığı,yada rakibini returnde hataya sürükleyerek 1 dakikadan kısa sürede tutunduğu servisleri meşhurdur.

Vole 10:Federer kesinlikle çok iyi bir file önü oyuncusuydu ancak Edberg ile çalışmaya başlayıp raket kafasını büyülttükten sonra turun en iyi file önü oyuncusu oldu.İnanılması çok güç yarım voleler alıp yüksek gelen backhand smashleride tarhite en iyi yapan oyuncudur.

Teknik 10:Roger Federer’in bütün vuruşları buram buram teknik kokar.34 yaşında bir oyuncunun bu kadar agresif olabilmesinin tek açıklaması budur.Ayrıca yeni yaptığı vurusu ‘SABR’ çok çok yüksek seviyede teknik isteyen bir vuruştur ve Federer bunu çok kolay gosterek yapmaktadır.

Fiziksel Güç 8:Roger Federer muazzam bir hıza dengeye ve ayak çalışmasına sahiptir.Şu anda 34 yaşında bile turdaki oyuncuların çok büyük kısmından daha iyi hareket etmektedir.Kariyerinin daha önceki dönemlerinde de çok iyi bir sürate sahiptir.Ancak bu konuda tabi ki Djokovic ve Nadal gibi iki ismin birkaç adım arkasındadır.

Mental Güç 7:Roger Federer 2010 senesine kadar bu konuda 10/10 almaya yeticek seviyedeydi.Ancak daha sonra yeni jenerasyondan gelen Djokovic ve Nadal’ın iyice çıkış yapması onun kafasını bir kurcalamya başladı.Her iki oyuncuya karşı daha iyi oynayıp kaybettiği maçlar vardır.Bunun ve kaybettiği son 3 Grand Slam finalinin sebebi bu mental düşüşüdür.
Kort Puanı :62. Kariyer Puanı 32. 94.
94-2 92
Total:92



NOT:
Kıstaslarımızdaki En Maximum Puanlar
Forehand (10)
Backhand(10)
Servis(10)
Vole(10)
Teknik(10)
Fiziksel Güç (10)
Mental Güç(10)
Kariyer (30) (Her Oyuncunun kariyer puanından 2 puan düşülücektir).
Total:100

Kariyer Kıstasları:
Kazanılan Her Masters 1000 Turnuvası için 0,5 puan.
Kazanılan Her Grand Slam Turnuvası için 1 puan.
Dünya 1 Numarasında Kalınan Toplam Sürenin yüzde biri.(160 ise 100-200 arasında 200’e daha yakın olduğu için 1,6 yerine 2 puan. 149 olsaydı 1 puan)




Kariyer Puan Hesaplamaları

Andre Agassi:Kazanılan Masters 17.Aldığı puan 8. Kazanılan Grand Slam 8 Aldığı Puan 8.Bir Numara kalma süresi 150+.Aldığı puan 2. Toplam Puan 18.
Novak Djokovic:Kazanılan Masters 24.Aldığı Puan 12. Kazanılan Grand Slam 10. Aldığı Puan 10. 1 Numara kalma süresi 150+. Aldığı puan 2. Toplam puan 24.
Rafael Nadal:Kazanılan Masters 27. Aldığı puan 14.Kazanılan Grand Slam 14. Aldığı puan 14.Bir numarda kalma süresi 150-. Aldığı puan 1.. Toplam puan 29.
Pete Sampras: Kazanılan Masters 11.Aldığı puan 6. Kazanılan Grand Slam 14.Aldığı puan 14.Bir numara kalma 250+.Aldığı puan 3. Toplam Puan 23.
Roger Federer:Kazanılan Masters 24. Aldığı puan 12. Kazanılan Grand Slam 17.Aldığı puan 17.Bir numarada kalma  350-. Aldığı Puan 3. Toplam puan 32.
Not:Kort Puanları toplam 70 puan etmektedir,kariyer ise 30 olarak tamamlanmaktadır.Roger Federer kariyer puanlamasında 32 puan aldığı için tüm tenisçilerden iki puan düşülmüştür.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder