9 Ekim 2015 Cuma

Serena'nın yılı - 2015





WTA'de son olarak Şubat 2013'te dünya 1 numarası olan Serena Williams, 2015'te kariyerinin en iyi sezonunu geçirdi. Kısaca hatırlayalım...


Grand Slam'ler: 2013 ve 2014 yıllarında toplamda üç Grand Slam kazanabilen Serena, 2015'te müthiş bir Slam performansı sergiledi. Avustralya'da sırasıyla Svitolina-Muguruza-Cibulkova-Keys-Sharapova'yı geçen Serena'nın yılın en rahat Slam'ini kazandığını söyleyebiliriz... Roland Garros'ta sakatlığının da etkisiyle zorlanan Serena, ilk turlarda Friedsam, Azarenka ve Stephens maçlarında geriden gelerek kazandı. Errani'yi çok rahat geçtikten sonra yarı finalde Timea Bacsinszky karşısında yine kaybetmek üzereydi ama maçta arka arkaya 10 oyun kazanarak finalist oldu. Finalde de Safarova'yı üç sette geçti... Wimbledon'da üçüncü turdaki Heather Watson maçında çok zorlandı; rakibi maç sayısına iki puan kadar yaklaştı ama yine Serena kazanmayı başardı. Çeyrek finaldeki Azarenka maçında yine ilk seti kaybetti ama çok da zorlanmadan maçı çevirdi. Sharapova-Muguruza'yı ise görece rahat maçlar sonunda yendi... Arka arkaya dört Slam kazanan Serena, kendi ülkesinde de şampiyon olarak 2015'teki tüm Slam'lere kazanma başarısı göstermek istiyordu. İkinci turdaki Bertens maçında kötü başladı ama çabuk toparladı. Sonraki turdaki Mattek-Sands maçında ilk seti kaybetti ama ikinci setin sonunda rakibinin direncini kırdı. Amerikalılar Keys-Venus'u geçtikten sonra yarı finalde Vinci ile tarihi bir maç oynadılar. Vinci final setinde geriden gelerek kazanmayı başardı ve Serena'yı durduran isim oldu.


Premier'ler: Serena'nın bu sezon sadece altı turnuvaya katıldığını görüyoruz. Miami ve Cincinnati'de şampiyon oldu; Madrid'te ve Rogers Cup'ta yarı finallerde Kvitova ve Bencic'e yenildi. Indian Wells ve Roma'da ise ilkinde yarı finalde, ikincisinde ikinci turda çekildi.


Toplam: Serena Williams bu yıl toplamda 11 turnuvaya katıldı, bu turnuvaların 5'inde şampiyon oldu, 3'ünde çekildi, 3'ünde yarı finallerde elendi.



                                                  İKİLİ REKABETLER



Simona Halep: Bu yıl Miami yarı finalinde ve Cincinnati finalinde olmak üzere iki kez karşılaştılar. ABD topraklarında oynanan iki maçı da Serena kazandı, Indian Wells'te de yarı finalde eşleşmişlerdi ama karşılaşamadılar.


Maria Sharapova: Bu yıl Avustralya'da finalde ve Wimbledon'da yarı finalde karşılaştılar. İki maçta da Serena Williams rahat galip geldi diyebiliriz.


Petra Kvitova: Bu yıl sadece Madrid yarı finalinde karşılaştılar ve Petra -hem de ezici bir galibiyetle- kazandı.


Venus Williams: Serena bu yıl ablasıyla yılın son iki Slam'inde karşılaştı ve ikisinde de galip geldi.


Elina Svitolina: Bu yıl Avustralya'da üçüncü turda ve Cincinnati'de yarı finalde karşılaştılar. İki maçı da Serena kazandı, Avustralya'da geriden geldi, Cincinnati'de ise görece zorlandığını söyleyebiliriz.




                             ZORLANDIĞI MAÇLAR


Vika Azarenka: Bu yıl üç kez karşılaştılar ve üçünde de 'Azarenka başladı, Serena bitirdi' diyebiliriz. En zorunun Madrid'teki üçüncü tur maçı olduğu söyleyebiliriz. Kendi servisinde durumu 40-0 yapan Vika, üç kez maç için servis attı ama Serena o noktadan maçı çevirmeyi başardı... Roland Garros'taki üçüncü tur ve Wimbledon'daki çeyrek final maçlarında Azarenka ilk setleri 6-3 kazanmıştı ama Serena sonraki setlerde görece rahat kazandı...


Heather Watson: Wimbledon üçüncü turlarında kariyerlerinde ilk kez karşılaştılar. Serena maça çok iyi başladı ve ilk seti 6-2 kazandı ama sonra Watson beklenmedik bir şekilde döndü. İkinci seti 6-4 kazandıktan sonra final setinde seyircinin de desteğiyle müthiş bir mücadele sergiledi. 4-4'te servis kıran ve kendi servisinde durumu 30-30'a getirdikten sonra hatalar yaptı, arka arkaya üç oyun kazanan Serena turladı.


Ana Ivanovic: Cincinnati'deki çeyrek final maçında Ivanovic, ilk seti 6-3 kazandı. İkinci sette de servis kırma avantajıyla 4-3 öne geçmişti; o noktada servis kırarak rakibinin direncini kıran Serena, sonrasında da maçı rahat kazandı.


Timea Bacsinszky: Roland Garros'ta kariyerinin en iyi performansını sergileyerek yarı finale yükselen Timea, yarı finalde dünya 1 numarasıyla eşleşmişti. İlk seti 6-4 kazanan Timea ikinci sette de servis kırma avantajını elde ederek öne geçmişti ama arka arkaya oyunlar kazanan Serena final setinde iyice formunu yakaladı ve 6-0'la finalist oldu.


Bethanie Mattek-Sands: Amerika'daki üçüncü tur maçında Beth ilk seti 6-3 kazanmıştı. İkinci sette iki oyuncu da servis oyunlarında etkili oldular, 5-5'ten sonra Serena arka arkaya sekiz oyun kazandı ve maçı galip bitirdi.




                SIRALAMA: Dünya Sıralaması'nda -rakiplerin istikrarsızlığını da hesaba katarak- olağanüstü bir fark oluşmuş durumda. Serena Williams 11 bin puanı aştı, Simona Halep ise 7000 puanın altında... Son bir yıllık listeye göre Serena, Halep'in 4000 puandan fazla önünde bulunuyor. Sharapova Monterrey'de şampiyon olsaydı Mart ayında bu listede öne geçmiş olacaktı... Serena Williams Amerika Açık'tan sonra bir turnuvaya katılmayacağını açıkladı ama iki listede de yılı 1 numara olarak tamamlamayı garantiledi..







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder