20 Ekim 2015 Salı

Roma-Lazio Derbisi | Derbi Yazıları Serisi

Roma-Lazio Derbisi

Roma şehrinin iki güzide takımı Roma ve Lazio.Ancak aralarında ki ayrım sert.Roma demokrat,Lazio faşist.SS Lazio takımın tam adı SS Lazio, aslında Sportif Müessese anlamına geliyor ancak faşist Lazio taraftarları için anlamı farklı. (SS Hitler’i koruyan özel muhafuz grubunun adıdır.) Lazio’nun ambleminde ki kartal antik Roma’da gücü temsil eder.Roma’nın ambleminde de Roma’nın kurucularını emziren kurt figürü bulunmaktadır.Yani parlamentonun ataları.

Lazio 1900 yılında atletizm kulübü olarak kuruluyor.Mavi-Beyaz renklerinide o dönem olimpiyalar Yunanistan’da olduğu için Yunan Bayrağı’ndan almış.Ambleminde ki kartalda antik roma’da ki gücü temsil ettiği içindir.Lazio ismi konulmasının sebebide Roma’yıda kapsayan bölgenin adı olduğu için.Atletizm kulübü olarak kuruldu ama futbollada 2 yıl sonra tanıştılar.1902 yılında Bruto Seghettini adında bir abimiz kulübe top getirmiş.Kulüp başkanıda futbol oyununu çok sevince Lazio kulübü çatısı altında bir futbol takımı kurulmuş.

Roma ise 1927 yılında yani Lazio’nun kuruluşundan tam 27 sene sonra Roma şehrinde ki 4 takımın birleşmesiyle kurulmuştur. (Alba, Fortitudo, ProRoma, Roma FBC)
Roma,Lazio’dan 27 sene sonra kurulmuş olmasına rağmen şampiyonlukla Lazio’dan daha erken tanışmıştır.Kuruluşundan 15 yıl sonra,1942’de şampiyonlukla tanışmıştır.Lazio’nun şampiyonluk yaşaması için tam 74 sene beklemesi gerekmiştir.1974’de Lazio’da ilk lig şampiyonluğuna kavuşmuştur.Başarı bazında iki takımı karşılaştırdığımızda Roma,Lazio’dan daha başarılı bir kulüptür.

Gelelim işin taraftar boyutuna.Şehri benimseme rekabetnin yanında birde faşistler-demokratlar ayrımıda girince işler çığrından çıkmış çoğu kez.18 Ekim 1979 tarihinde Roma taraftarlarının tribünden ateşledikerli işaret fişekleri lazio tribünlerine isabet etmiş ve 33 yaşında bir Lazio taraftarı ölmüştür.Derbinin ne kadar sert olduğunun yeterli bir kanıtı olduğunu düşünüyorum.
Zamanında Mussolini’nin Lazio üzerinde çok etkisi olmuş bu sebeple taraftarların çoğunluğu hala faşizm destekçisidirler.Hatta Lazio’ya transfer olan Somalili siyahi Liverani’yi taraftarlar istememiş ve işin boyutunu abartarak Liverani’nin evini bombalamışlardır. Lazio taraftarlarının adeta taptığı Paolo Di Canio "ırkçı değilim,faşistim" sözleriyle tanınır.Hatta bir Roma maçında attığı golden sonra tribünlere Nazi selamı bile vermiştir. Aslında bu derbiyi tanımlayan en doğru cümle benimde başka bir yazıda okuduğum “tribün derbisi”dir. Koreografiler , taraftarlar arasında yaşanan olaylar , tezahüratlar vs. dünya çağında izlenme sebeplerinin başında glemekte çünkü. Celtic-Rangers derbisi yazımda ortak noktalarının Mo Johnston’a olan nefretleri olduğunu söylemiştim. Roma-Lazio taraftarının tek ortak noktasıda araya giren polisleri dövmek. (ortak noktaya bak.)İki tarafında polise karşı aşırı bir kini var ve polisle kavga etmeye dalaşmaya yer arıyorlar resmen.
Söz konusu Roma olur da ondan söz etmemek olur mu? Roma İmparatorluğu döneminde sayısız hükümdarlar görmüştür. Hepsi geip geçmiştir ama bu defa kolay kolay unutulmayacak bir adam Roma'nın İMPARATORU konumuda. Francesco Totti! En iyi dönemlerinde Real Madrid onu almak istemiş ama o Roma'nın bayrak adamı olmayı seçmiş. 27 Eylül günü 39 yaşına basan EFSANE, 1992 yılından bu yana Roma formasına anlam katmaya, onu taşımaya, onun adına savaşmaya devam ediyor.Ustalara saygı esastır. Totti'ye de burdan sonsuz saygıları iletmek gerekir.Ve Totti'nin o efsane sözüyle yazımızı noktalayalım: "Bir gecede 6 kızla dışarı çıktım, hepsini birbiriyle aldattım. Ama Roma'yı asla aldatmadım."


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder