13 Ekim 2015 Salı

İhanetin ismi: FİGO!

Barcelona taraftarı için “hain” kelimesinin sözlükteki karşılığı kuşkusuz Luis Figo’dur.Kısaca bunun nedenini ve olayların gelişimini yazmaya çalışacağım.



Euro 2000’de İngiltere karşısında Portekiz’in 2-0’dan 3-2 kazandığı maçta Figo’nun 30 metreden attığı enfes bir gol vardır.Bu gole Portekizliler kadar Barcelona taraftarı da sevinmiştir tabii ki.Ancak sevinirken 1,5 ay sonra yaşanacaklardan haberdar değillerdi tabii.



Euro 2000 devam ederken Real Madrid’de başkanlık seçimi telaşı vardı.Asıl mesleği inşaat mühendisliği olan Florentino Perez,Madrid başkanlığına aday olunca medya haliyle çokta üzreinde durmamıştı.Tabi başkanlık seçimi için yaptığı konuşmaya kadar… Konuşmasında: “Eğer başkan seçilirsem Figo’yu Real Madrid’e getiririm.” Demişti.Bu sözlerin üzerine diğer bir başkan adayı olan Lorenzo Sanz salonda bir kahkaha patlatınca Perez: “Figo’yu almazsam bütün kombine kart sahiplerine paralarını iade ederim.” Deyince işin ciddiyeti anlaşılır hale gelmişti.Bu söyleminin üzerine Madrid kongre üyeleri ve taraftarlarının kalbini kazanmıştı Perez. Bu açıklamaların üzerine Barcelona cephesi gerilmişti. Herkes acaba gider mi? Bize ihanet eder mi? Diye düşünürken Figo çıkıp; “Hiçbir yere gitmiyorum. Barcelona’da kalacağım!” deyince Barcelona tarafının yüreğine su serpilmişti adeta.



Real Madrid’de başkanlık seçimi sonuçlanmış ve kazanan isim Florentino Perez olmuştu.Herkesin tek bir düşüncesi vardı: Perez sözünü tutacak mı? Katalan medyası Figo’nun kalacağını yazarken Madrid medyası Figo’nun adım adım Madrid’e geldiğini yazmaktaydı.Tarihler 24 Temmuz’u gösterdiğinde herkesi şok eden o transfer gerçekleşti. Florentino Perez sözünü tutmuştu.Ve Figo’nun sözleşmesinde yer alan “60 Milyon Euro’ya serbest kalır.” Maddesini kullanarak tek bir Barcelona yöneticisiyle bile görüşmeden federasyona serbest kalma bedelini ödeyerek resmen Figo’yu Real Madrid’li yapmıştı.Sıcak yaz güneşi Barcelona tarafına cehennemi yaşatırken Madrid bayram yeriydi haliyle.Birde üstüne Figo: “Hem çok zor hem de çok önemli bir karardı. Fakat her şeye rağmen buradayım ve Real Madrid’de olmaktan dolayı çok mutluyum. Sadece kendimi ve yeni takımımı düşünüyorum.” Açıklamasını yapınca Figo Barcelona tarafından resmen “hain” olarak ilan edilmişti. Barcelona’nın yeni başkanı Joan Gaspart ise bu transferle iligili olarak: “Transfer gerçekleşmeden önce Figo’yla görüştüm ve bana Barcelona’da kalacağım, dedi. Bende onun profesyonelliğine güvenerek ona inandım. Fakat Figo için profesyonellik paradan ibaretmiş.” Açıklamalarında bulunmuştu.



Daha öncede 1953 yılında Barcelona’yla prensipte anlaşan Alfredo Di Stefano’yu Madrid’in efsane başkanı Santiago Bernabeu araya girerek ilerleyen yıllarda kulübün efsanesi olacak Di Stefano’yu Madrid’li yapmıştı.Figo transferi de Madrid’in 2. Büyük transfer çalımıydı.

 Ve beklenen o gün gelmişti 21 Ekim 2000.Barcelona Nou Camp’ta Real Madrid’i ağırlıyacak.Bu maç Barça tarafı için El Clasico değil, hain Figo’yla yüzleşme maçıydı.Tabi maç öncesinde onlarca Figo posteri stad etrafında yakılmıştı bile.Onun paraya tapan biri olduğunu ima etmek için Amerikan Doları’nın üzerine Figo resmi yapıştırmışlardı.Maç başlayınca top her Figo’nun ayağına geldiğinde taraftarlar yoğun ıslık sesiyle protestoya başlıyordu.Ancak Figo bundan etkilenmemişti ve sahanın en iyisiydi.Köşe vuruşuş noktasına yakın yerlerde top figo’ya gelince taraftarlar ellerine geçeni fırlatıyordu.Ve bir pozisyonda korner olunca Figo kullanmak için köşeye hareket edince taraftarlar çakmak,şişe,golf topu vs. çeşitli metaryelleri sahaya fırlatınca Figo köşe vuruşunu kullanmaktan vezgeçip geri dönmüştü.Pozisyonun devamında sinirini Puyol’dan çıkaran Figo yaptığı sert müdahele nedeniyle sarı kart görüyordu.Maçı Barcelona 2-0 kazanıyordu.
23 Kasım 2002 tarihinde yine Nou Camp’te oynanan bir El Clasico’da Figo köşe vuruşunu kullanmaya gidince taraftarlar yine Allah ne verdiyse sahaya atıyordu.Figo,atılan bir kola şişesini eline alıp taraftara okey işareti yapınca ortam iyice gerildi.Ve sahaya bugüne kadar görülmemiş bir nesne atılmıştı o anda…Şişe,çakmak,golf topunu anladıkta.Öfkesini bir türlü dindiremeyen Barcelona taraftarları sahaya kesilmiş domuz başı atıyorlardı.Hakem maçı durduruyordu.15 dakikalık aradan sonra devam eden maç 0-0 sona eriyordu.



Devam eden sezonlardada Nou Camp’ta ki her maçta Figo’ya protestolar devam etti.Hatta 2010’da İnter’de görev aldığı dönemde Barcelona’yla oynanacak yari final rövanş maçı için şehre geldğinde taraftarlar onu “Hain tüccar ?” sloganları ile karşılamışlardır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder